Meer vragen?
Aanbiedingen
Nieuwsbrief

Het bouwen

Clubfitting » Het bouwen

 • MOI machine
  MOI machine
 • Swingweight machine
  Swingweight machine
 • Frequentie meter
  Frequentie meter
 • Ferrules
  Ferrules

Wij krijgen veel vragen over het bouwen van een set golfclubs. Wij willen kort even uitleggen hoe het proces eruit ziet. Vergeet niet dat standaard clubs uit de winkel niet dezelfde behandeling krijgen. Deze worden machinaal in elkaar gezet zonder dat rekening wordt gehouden met imperfecties in de componenten. 

Voor velen is dit een technisch, niet-interessant verhaal.  Sla het dan vooral over. Het beschreven proces is hetzelfde voor alle type clubs (wedges, ijzers, hybrides, houten, driver) maar per type club hebben we natuurlijk andere meetwaardes. Mocht u meer vragen hebben, neem dan even contact met ons op of kom langs op de open dag.

Meten, meten, meten ....

Zodra alle materialen binnen zijn, beginnen we eerst met het meten van alle componenten. Ieders component heeft marges waarbinnen deze zouden moeten vallen maar er glipt nog wel eens iets door de mazen.

De clubhoofden worden allemaal gewogen maar dat is van iets minder belang in ons proces. Wij verzwaren later toch het clubhoofd dus kleine imperfecties halen wij er al uit.

Er is vooral veel aandacht voor de shaft. Allereerst wordt ze gewogen. Eventuele uitschieters worden er meteen uitgehaald. Dan wordt de spine gezocht. Omdat shafts nooit helemaal rond zijn, zoeken wij het punt waarbij de shaft in de slagrichting recht blijft bewegen als we deze laten trillen. Dan wordt de frequentie (hoe vaak trilt de shaft per minuut) gemeten.

Met al deze gegevens kunnen we bepalen welke shaft in welke clubhoofd moet gaan komen.

MOI of Swingweight?

Dan moet er een keuze gemaakt worden. MOI of Swingweight? Bij MOI gematchte golfclubs wordt ieder korter ijzer iets zwaarder onderin dan het ijzer wat erboven zit. Dit moet zorgen dat alle clubs evenveel kracht kosten om in beweging te brengen en te houden.

Bij swingweight gematchte clubs is de balans van alle clubs hetzelfde waardoor deze onderin hetzelfde aanvoelt.

Wat is het beste voor u? Dat meten we op tijdens de fitting.

Meten, zagen, schuren, meten, zagen, schuren ....

Met de club uit de tweede fitting sessie (inclusief opgeplakt gewicht) weten we wat de uiteindelijke flexibiliteit, gevoelsgewicht en lie van de clubs moeten worden. De clubhoofden worden allereerst op de juiste lie gebogen want de hoek van het clubhoofd kan de meetwaardes van de uiteindelijke club beïnvloeden.

Dan hebben we tijdens de fitting sessie een keuze gemaakt: MOI of swingweight? In essentie gebruiken we alleen een andere machine om dit op te meten maar het proces is hetzelfde.

We maken de shaft op de juiste stijfheid (gemeten met de frequentie meter) en gaan dan op zoek naar de juiste balans door gewicht toe te voegen. Door dit gewicht moet de shaft waarschijnlijk weer iets stijver gemaakt worden.

Het is dus iedere keer meten, een beetje zagen, de shaft schuren en droog (zonder epoxy/lijm) in elkaar zetten en weer meten, etc, etc, etc.

Afmaken

Dan kunnen de componenten met epoxy in elkaar worden gezet. We houden natuurlijk rekening met de spine van de shaft bij het in elkaar zetten. Ook kunnen we rekening houden met uw eigen keuze van ferrule (rubberen afwerkdopje tussen clubhoofd en shaft).

Als de epoxy droog is kunnen, we de clubs op het definitieve gewicht maken en kan de door u gekozen grip op. Deze grip wordt natuurlijk geheel op de juiste maat erop gezet (eventueel met laagjes tape onder de grip).

Een heel proces maar dan heeft u een perfecte set clubs op uw maat.